menu

Warmte en ritme 

Sommige, met name onrustige, baby’s bakeren we (in overleg met de ouders) in. Dit helpt hen de rust te vinden en zo een gezond slaap-waakritme op te bouwen. Ook ondersteunt het de spijsvertering door de warmte die het hen in het buikgebied geeft. We zorgen ervoor dat elk kind zo veel mogelijk het eigen eet- en slaappatroon kan aanhouden, zodat het verschil tussen de ‘opvang-dag’ en de ‘thuisdag’ niet te ingrijpend is.

Warmte vinden we erg belangrijk voor een algeheel welbevinden van het kind. Door een kind aangenaam warm te houden verliest het geen onnodige energie en gaat alle kracht die het kind heeft zitten in het groeien en ontwikkelen van zijn lichaam. Dat is de reden dat we een actief sloffen-beleid hebben. Natuurlijk is er goede aandacht voor de persoonlijke verzorging van de kinderen. Het verschonen van een luier is dan ook niet zomaar en handeling aan de lopende band, maar een één-op-één aandacht moment.

Op verschillende momenten van de dag zitten we gezamenlijk rond de grote tafel. Het ochtendrondje, de maaltijd en het fruithapje hebben elk hun eigen ritueel. Er wordt gezongen, gegeten en gedronken en vooral genoten van het samenzijn. De kinderen zien wie er die dag allemaal aanwezig zijn en leren spelenderwijs dat je soms ook even op je beurt moet wachten.

In de groep wordt in huiselijke sfeer gezamenlijk de dag beleefd in een vast dagritme. De maaltijden aan tafel met de bijbehorende liedjes vormen een steeds terugkerend ritueel. Daaromheen wordt gezamenlijk ‘het grote huishouden’ gevoerd.

 
© Speelatelier De Bakermat 2010 - 2021