menu

Kaboutertuin 

Een educatieve natuurtuin  

Natuurlijk tuinieren, om het huis, dat gebeurt ook omheen Kinderdagverblijf de Bakermat. Sinds we vier seizoenen geleden de eetbare natuurtuin bij Kinderdagverblijf de Bakermat begonnen, hebben we hard gewerkt aan het verbeteren van de bodem. We realiseerden ons dat als we goede resultaten wilden bereiken, we moesten investeren in de details van het bodemleven. Door het toevoegen van ongebruikelijk grote hoeveelheden rijk voedsel (organisch materiaal), hebben we het bodemleven terug gehaald, dat op sommige plaatsen volledig ontbrak.

Met dit bodemleven kwam ook allerlei ander leven terug. Het vorig seizoen hadden we egels en padden in de tuin. Dat kan alleen in een natuurlijke tuin, waarin niet wordt gespoten of met kunstmest gewerkt wordt. Veel van onze ideeën over het herstel van het ecologisch systeem in de tuin komen uit de permacultuur, en natuurlijk logisch nadenken.

De analogie van een tuin is uiteraard zichtbaar in de activiteiten in en rond kinderdagverblijf De Bakermat. In de komende jaren zal de eetbare natuurtuin steeds meer een educatief centrum worden. Met de nadruk op het bieden van een voedingsbodem voor de mensen die er komen. De tuin gaat natuurlijk worden gebruikt om te leren kruiden, fruit, te produceren te gebruiken verwerken en toe te passen.

Met Herborisme, willen we de kruiden en plantenleer terug brengen in opvoeding en verzorging. Het zijn ook veelal de kruiden die we telen, en leren verwerken voor verzorging van kleine kinderen bij kleine en grote kwaaltjes.

Wij gebruiken haar opbrengst en de tuin gaat gebruikt worden om zorg voor elkaar op ons te nemen. Tuinieren kan ook een plaats zijn om te leren hoe we beter met elkaar en de natuur kunnen samenwerken. Zo doen we een piepklein beetje mee om een betere toekomst op te bouwen de groenomgeving te verzorgen die ons verzorgt.

 
© Speelatelier De Bakermat 2010 - 2018