menu

Bakerpraatjes 

Nieuwsbrief  

Natuurlijk tuinieren bij de Bakermat

Handje helpen op 7 JULI van 9.30 - 12.30 uur.

Mee werken met ouders... is ontmoeten, pret hebben en leren over natuurlijk tuinieren in de stad. De eerste zaterdag van de maand.

Marc Dekens zal vertellen van de tuin en wat er nodig is, wieden, zaaien, opschonen van de bakken, snoeien… Zaad sorteren naambordjes planten. Ook is het leuk om bosjes kruiden mee naar huis te nemen na afloop.

Clara Wilken heeft op de open dag tijdens de kruidenworkshop brandnetelzalfen kamillebalsem gemaakt. Zie de website voor verslag.

Marc over de tuin:

Sinds we vier seizoenen geleden de eetbare natuurtuin bij kinderdagverblijf “De Bakermat” begonnen, hebben we hard gewerkt aan het verbeteren van de bodem. We realiseerden ons dat als we goede resultaten wilden bereiken, we moesten investeren in de details van het bodemleven. Door het toevoegen van ongebruikelijk grote hoeveelheden rijk voedsel (organisch materiaal), hebben we het bodemleven terug gehaald, dat op sommige plaatsen volledig ontbrak.

Met dit bodemleven kwam ook allerlei ander leven terug. Dit seizoen hadden we egels en padden in de tuin. Dat kan alleen in een natuurlijke tuin, waarin niet wordt gespoten of met kunstmest gewerkt wordt. Veel van onze ideeën over het herstel van het ecologisch systeem in de tuin komen uit de permacultuur.

De analogie van een tuin komt ook naar voren in andere activiteiten rond kinderdagverblijf De Bakermat. In de komende jaren zal de eetbare natuurtuin steeds meer een educatief centrum worden. Met de nadruk op het bieden van een voedingsbodem voor de mensen die er komen.

"dankzij de Mezen, een nestje in het nest kastje, is de appelboom groener dan andere jaren... dat de meesjes de beestjes die blad en bloesem en kiem van de appelboom op vreten op smikkelden..."

Ans Lodder:

Mijn droom: we maken weer kennis met kruiden en ervaren de weldaad en genezing…De Bakermat wordt een krachtplaats in Malburgen.

Clara Wilken schrijft:

Tot voor kort leefden mensen in en met de natuur, maar dit is in hoog tempo veranderd omdat we de laatste twee eeuwen van het platteland naar de stad zijn verhuisd. In de huidige maatschappij, waarin alles steeds sneller lijkt te gaan, raken wij verder verwijderd van de natuur. En dit is gek.

Juist in een tijd waarin wij de natuur harder nodig hebben dan ooit tevoren om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Ook de kennis over en het gebruik van wilde planten is veranderd, verminderd. Tot 200 jaar geleden waren het enkel de wilde planten die we als mensen tot onze beschikking hadden als geneesmiddel. Nu zijn er nog maar weinig mensen die weten welke planten uit de natuur je in kan zetten om je gezondheid te bevorderen.

De natuur is van onschatbare waarde als het gaat om onze gezondheid. Om de kennis en het gebruik van wilde planten door te geven, organiseert de Bakermat in samenwerking met bioloog en herborist Clara Wilken een serie workshops met ieder een eigen thema.

 
© Speelatelier De Bakermat 2010 - 2018