menu

Meewerken in de tuin 

Vrijwilliger voor Eetbare natuurtuin "De Bakermat"

Kom je meewerken als Stadstuinier (M/V)

Een bijzondere tuin heeft extra speciale tuinders. We zijn op zoek naar aanvullende hulp in onze eetbare natuur tuin.

Sinds we vier seizoenen geleden de eetbare natuur tuin bij kinderdagverblijf “De Bakermat” begonnen, hebben we hard gewerkt aan het verbeteren van de bodem. We realiseerden ons dat als we goede resultaten wilden bereiken, we moesten investeren in de details van het bodemleven. Door het toevoegen van ongebruikelijk grote hoeveelheden rijk voedsel (organisch materiaal), hebben we het bodemleven terug gehaald, dat op sommige plaatsen volledig ontbrak.

Met dit bodemleven kwam ook allerlei ander leven terug. Dit seizoen hadden we egels en padden in de tuin. Dat kan alleen in een natuurlijke tuin, waarin niet wordt gespoten of met kunstmest gewerkt wordt. Veel van onze ideeën over het herstel van het ecologisch systeem in de tuin komen uit de permacultuur.

De analogie van een tuin komt ook naar voren in andere activiteiten rond kinderdagverblijf De Bakermat. In de komende jaren zal de eetbare natuurtuin steeds meer een educatief centrum worden. Met de nadruk op het bieden van een voedingsbodem voor de mensen die er komen.

De tuin kan worden gebruikt als een instrument om een nieuwe taal te leren. De tuin gaat natuurlijk worden gebruikt om te leren voedingsmiddelen (groenten, kruiden, fruit, etc.) te produceren en toe te passen. De tuin gaat gebruikt worden om zorg voor elkaar op ons te nemen. En een tuin kan ook een plaats zijn om te leren hoe we beter met elkaar kunnen samenwerken. Met deze verbeterde vaardigheden doen we mee om een betere toekomst op te bouwen de groen omgeving te verzorgen die ons verzorgt.

Wat je kunt verwachten te gaan doen als onderdeel van je taak : Het zaaien, planten verzorgen oogsten en verwerken van de opbrengsten uit de tuin.

Wat we verwachten we van je:

  • Belangstelling voor Permacultuur, of biologisch dynamische landbouw, in dit geval toegepast in stedelijke omgeving.
  • Je komt 2 dd meewerken .Je leert werken vanuit permacultuur, antroposofie en leert samenwerken met elkaar.
  • Je volgt de cursus 1 dd. over principes van stadslandbouw vanuit Permacultuur, de betekenis en gebruik van de seizoenen, het maken kruiden olie en crèmes.
  • Werktijden 8:30-12:30 voor verzorging van aarde en tuinonderhoud met 2 Koffie thee, pauzes 15 minuten

Wat brengt het op voor jou

  • En we leren en helpen elkaars en je eigen tuin om je huis te verzorgen.
  • Ervarend leren onderwijs, je ontwikkelt bereidheid om "alles" te leren, en keuzes te maken over wat er te weten valt over de door ons geselecteerde groep kruiden, vruchtenbomen en struiken en verassingen die gebeuren.
  • Je leert over de toepassing van de kruiden van de tuin voor gezondheid, opvoeding, en voor de keuken , keuzes te maken. Je eigen tuin aan te leggen en te onderhouden. Je leert met andere mensen te leren van elkaar.
  • Je ontdekt je kansen voor samenwerken en je eigen kracht voor zelfontwikkeling / intuïtieve ontwikkeling.

Informatie over deze leerwerkplaats: op dinsdag morgen en donderdagmorgen om 13:00 is Marc Dekens in de tuin aanwezig voor kennismaking , tel. 0636139517, Ans Lodder.

 
© Speelatelier De Bakermat 2010 - 2018